top of page

Aleksandro Vozbino peizažuose – Druskininkai


M.K. Čiurlionio memorialiniame muziejuje Druskininkuose kovo 28 d. turėjo atsidaryti tapytojo Aleksandro Vozbino personalinė paroda. Kaip žinia, dėl karantino situacijos parodų atidarymai šiuo metu nevyksta, tad siūlome apsilankyti virtualioje Aleksandro Vozbino parodoje „Mano Druskininkai“, kurią kol kas galima pamatyti „Facebook" paskyroje - https://www.facebook.com/AleksandrasVozbinas/

Tapytojas dažnai lankosi Druskininkuose, vasaromis čia apsistoja ilgesniam laikui, tad Druskininkų motyvai dažnai varijuoja tapytojo peizažuose.

Tapytojas, kaip nedaugelis šiuolaikinių dailininkų, mėgsta tapyti „iš natūros“. Motyvus renkasi ilgai vaikštinėdamas ir stebėdamas, ieškodamas įdomesnių rakursų ir detalių. „Druskininkai turi ypatingą aurą, kurią sukuria juos supantys pušynai, išsibarstę ežerėliai, Nemuno, Ratnyčios kilpos ir išlikusi žavi medinė architektūra. Čia visuomet norisi sugrįžti,“ - pastebi A. Vozbinas.

Tapytojas spalvomis užfiksavęs daug gamtos motyvų - įvairiais metų laikais Meilės salą, Nemuną ir Ratnyčios upelę... Ypač pamėgęs vieną motyvą – tiltelį per Ratnyčią. Šio motyvo yra net keletas paveikslų. Paklaustas kodėl, dailininkas juokauja – Claude Monet yra nutapęs šimtus Ruano katedros atvaizdų, įvairiais metų ir dienos laikais. Tai ir yra tapyba: perteikti apšvietimo atspalvį, nuotaiką, jausmą...

Kiti mėgstami peizažų motyvai – iš Druskininkų medinės architektūros. Tai ir vienas pirmųjų Druskininkų mūrinių pastatų – burmistro namas, ir žavioji vila „Regina“, ir Parko vila, ir neseniai pastatyta medinė vila „Arnika“. Tapytojas pastebi, kad medinės architektūros Druskininkuose galėtų būti daugiau, tai suteiktų žavesio ir jaukumo kurortui.

A.Vozbinas ypatingai pamėgęs Čiurlionio namo ir kiemo erdves, čia nutapytas ne vienas peizažas. M.K. Čiurlionio memorialinis muziejus sugebėjo išsaugoti čiurlionišką dvasią. Senos obelys, tradiciniai gėlių darželiai, kambariuose sklindanti natūrali šviesa, senoviniai daiktai ir muzikos instrumentai - galima įsivaizduoti, kaip vaikystę čia praleido būsimasis genijus.

Druskininkai savo ramybe, gamtos apsuptimi ypač palankūs kūrybai.

Parodoje, kuri veiks M.K. Čiurlionio memorialiniame muziejuje iki gegužės mėnesio, pristatomi tapytojo Aleksandro Vozbino aliejinės tapybos kūriniai, sukurti 2003–2020 metais Druskininkuose. A. Vozbinas gimė 1958 m. Vilniuje. 1982 m. įstojo į Valstybinio dailės instituto tapybos specialybę. Mokėsi prof. Augustino Savicko studijoje. Nuo 1990 m. Lietuvos dailininkų sąjungos narys (o nuo 1997 m. renkamas į LDS tarybą). Tapytojas yra dalyvavęs daugiau kaip 300 įvairių parodų Lietuvoje ir užsienyje. Yra surengęs daugiau kaip 40 personalinių parodų.

Aleksandro Vozbino kūrinių yra įsigiję: Lietuvos dailės muziejus, Lietuvos dailės fondas, Vilniaus miesto savivaldybė, Nacionalinė M. Mažvydo biblioteka, Sharjah meno muziejus (JAE), privačios galerijos Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Italijoje, Lenkijoje, Danijoje, Švedijoje, Rusijoje, JAV.

Daugiau apie A. Vozbino kūrybą sužinosite - www.vozbinas-art.com

bottom of page